De favoriete boeken van ons Boekenpanel
Ons Boekenpanel besprak vanavond hun drie favoriete boeken van dit moment. In welk boek konden zij zich de afgelopen tijd helemaal verliezen?
Jeroen
Jeroen Stekelenburg maakt zijn debuut in deze vierde editie van het Boekenpanel. Hij vervangt Jan-Joost van Gangelen die om gezondheidsredenen thuis zit. Jeroen blijft dicht bij zijn eigen interesses en tipt een boek van de Nederlandse schrijver James Worthy. ‘De eerste 100 dagen van Arne Slot’ gaat over de ster-trainer van Liverpool die op het punt staat om met zijn team kampioen te worden. James pendelde drie maanden lang heen en weer tussen het Engelse Liverpool en Arne’s thuisbasis Bergentheim om het verhaal van de al snel legendarisch bevonden Slot te vertellen.
Roxane
Het boek dat Roxane van Iperen heeft meegenomen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het stelt de vraag die iedereen zichzelf weleens heeft gesteld: Wat zou jij doen als iemand in nood is? Afwachten en hopen dat anderen bijspringen? Of ben jij zelf de held in het verhaal en schiet je direct te hulp? In ‘De Redding’ vertelt Judith Koelemeijer het verhaal van de zeventigjarige Leah die met haar auto in de Haarlemse Leidsevaart terechtkomt. Al snel ontstaat er een groep omstanders, maar niemand doet iets. Jaren later blikt Leah samen met een van de toeschouwers terug.
Paul
Paul de Leeuw neemt het boek ‘Man maakt stuk’ van Maurits de Bruijn mee. Hij werd genomineerd voor de prestigieuze Libris Literatuurprijs en de Correspondent zei: ‘Weinig boeken zijn zo heerlijk gay’. Het boek gaat over David, een vrij mislukte kunstenaar die last heeft van hangjongeren onder het raam van zijn appartement. Het boek doorkruist maatschappelijke bubbels en neemt de lezer mee in een wereld van tuttige buren, ambitie en seks.
De leesfanaten uit ons Boekenpanel raken niet uitgepraat over hun favoriete boeken. Naast de drie boeken die ze uitlichtten in de uitzending, brengen ze er allemaal graag nog een onder de aandacht.
How to win at chess
Hoe ingewikkeld schaken ook is, iedereen kan het leren. Maar soms heb je daar een steuntje in de rug bij nodig. Jeroen schiet ons te hulp met het boek ‘How to win at chess’ van Levy Rozman. Zowel voor beginners als gevorderden valt er veel te leren. De eerste helft van het boek richt zich op basiskennis en de belangrijke zetten om te onthouden. Met de tweede helft kan je je vaardigheden verder ontwikkelen. Met zijn kenmerkende humor en een overvloed aan illustraties brengt Rozman het spel helemaal tot leven.
Rouwdouwers
Ondanks zijn afwezigheid wil Jan Joost van Gangelen tóch een van zijn favoriete boeken tippen. Deze keer is het ‘Rouwdouwers’ van Falun Ellie Koos. Het boek gaat over een familieband die er niet meer is, maar wel in spierreflexen en gedeelde gedachten geschreven staat. De jeugd van Ada en haar broer Broos werd gekenmerkt door de harde hand van hun vader. Nu ze geen contact meer met beide mannen heeft, ze haar leven als kunststudent de rug heeft toegekeerd en naar Galicia is vertrokken, dringt de herinnering aan haar broer zich steeds meer aan haar op.
Zo’n nacht, zo’n ochtend
Roxane tipt dit boek van Karolien Berkvens. Voor de man van Karolien is pijn de nieuwe norm geworden; hij herinnert zich niet meer hoe het was zonder. Op zijn vijftigste verjaardag begint het aan de linkerkant van zijn gezicht. Hij bezoekt talloze tandartsen en artsen, ondergaat meerdere wortelkanaalbehandelingen, maar nog steeds blijft een duidelijke diagnose uit. “Ik heb er geen woorden meer voor”, zegt hij tegen Karolien. En juist die woorden vormen voor haar de aanleiding om wél woorden te zoeken. Dat doet ze in haar nieuwe boek ‘Zo’n nacht, zo’n ochtend’.
Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de Vos
Een klassieke fabel in een modern jasje. Paul tipt ‘Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de Vos’. In dit boek komt de beroemdste vos van de Lage Landen tot leven. Tijdens een Hofdag roept koning Nobel de leeuw zijn onderdanen bijeen voor een openbaar klachtenforum. Elk dier krijgt de kans om zijn grieven te uiten. Opvallend genoeg wijst elk verhaal naar één sluwe vos die betrokken blijkt te zijn bij elke klacht. Hoewel het oorspronkelijke verhaal al uit de midden dertiende eeuw stamt, blijft het tot op de dag van vandaag relevant.