
Greep uit week 13
Nieuwe kleurbeelden van Johan Cruijff, de plannen van Coenradie en de Europese Top.
Maandag
Pijlsnel rent hij over het veld. Met zijn rechter én linkerbeen neemt hij de bal mee en natuurlijk: hij scoort. Iedereen heeft dit soort beelden van Johan Cruijff weleens voorbij zien komen, maar onlangs doken compleet nieuwe kleurbeelden van het Amsterdamse voetbalicoon op.
“Hij is negen jaar dood en in negen jaar zijn zijn doelpunten nóg mooier geworden dan ze al waren,” zegt schrijver Michel van Egmond. Hij had de beelden liever zelf ontdekt, maar Frits van Rijn, redacteur bij Andere Tijden Sport, was hem voor. “De eerste tien seconden was ik chagrijnig,” zegt Michel. Maar na het bekijken van de beelden kwam hij erachter: “Johan Cruijff is nog beter dan ik dacht.”
De beelden zijn gefilmd door Louis van Schoonhoven, een voetballiefhebber die het leuk vond om langs het veld te staan en wedstrijden te filmen. “Louis was zomaar een filmer die gek was van Cruijff. Hij dacht: ‘Dan ga ik proberen zo dichtbij mogelijk te komen,’” vertelt presentator van Andere Tijden Sport, Dione de Graaff. De oudste beelden die hij van Cruijff maakte, komen uit 1946. Johan is dan net 17 jaar oud en speelt bij Ajax in de KNVB junioren competitie. “Je ziet hier dat hij al aardig tweebenig is,” zegt Michel.
Dinsdag
Ingrid Coenradie wil een aantal gevangenen een paar weken eerder vrijlaten, omdat de Nederlandse gevangenissen overvol zijn. Dit plan kan rekenen op forse kritiek van haar eigen PVV. “Zet ze met z’n achten in een cel en laat ze staand slapen,” zei PVV-fractieleider Geert Wilders, “maar laat ze nooit eerder gaan.” Dinsdagmiddag lieten ook de VVD en BBB zich negatief uit over het plan.
In de Tweede Kamer werd door 74 mensen voor en 74 mensen tegen gestemd, waardoor de stemming volgende week wordt herhaald. “Totaal onverwachts,” zegt Marleen de Rooy, “iedereen keek en dacht: ‘Nu komen we erachter wat er gaat gebeuren.’” Volgens Marleen is de kans groot dat de uitslag van de volgende stemming 75 tegen 75 zal worden, want twee mensen waren dinsdag niet aanwezig. “Dat betekent dat de motie wordt verworpen. Dan kan Coenradie in principe door met haar plannen, maar drie van de vier coalitiepartijen willen dat ze er niet mee doorgaat.”
“Het is vooral de PVV er erg aan gelegen om uit te stralen dat ze zich verzetten,” vertelt Wouter de Winther. Maar ook de VVD heeft zich uitgesproken tegen het plan. “Als je kijkt naar vroeger, als dit hun staatssecretaris was geweest, dan hadden ze dit niet gedaan,” zegt Wouter, “maar het is een PVV-staatssecretaris.” De VVD leunt volgens hem daarom achterover en laat het de PVV oplossen.
Woensdag
“Natuurlijk weet ik dat ze overleden is, dat ze er niet meer is,” zegt Tessel Blok over haar zus Dieuwertje Blok, “maar echt ingedaald is het niet, omdat ik toch elke dag nog een beetje zoek of de telefoon grijp.” Ze scheelden een jaar en hadden altijd al een hechte band, maar de laatste weken voor het overlijden van Dieuwertje, week Tessel geen moment van haar zijde. “Natuurlijk wil je dat, zo lang mogelijk, gewoon tot het eind.”
Nadat bekend werd dat Dieuwertje was overleden, werd de familie overspoeld met reacties. “Dat ze geliefd was en dat iedereen haar kende en eigenlijk iedereen haar wel mocht, dat wisten we wel, maar dít? Dit heeft ons echt overrompeld,” vertelt Tessel.
Bijna vijfenveertig jaar lang was Dieuwertje op televisie. Ze presenteerde het SchoolTV Weekjournaal, de 5 Uur Show en natuurlijk het Sinterklaasjournaal. Beelden van haar zus terugzien vindt Tessel prettig. “De avond dat ze overleden was, werd het me eventjes te veel, maar nu kan ik het niet vaak genoeg zien.”
Donderdag
Gemotiveerd door de onvoorspelbare houding van Trump en Poetin, komen de leiders van Europese landen de afgelopen tijd regelmatig bij elkaar. De zogenaamde ‘Coalition of the Willing’, de Coalitie van de Bereidwilligen, kwam ook vandaag weer samen om te praten over de veiligheid van ons continent. “Het feit dat Groot-Brittannië en Frankrijk nu samen optrekken is al een verdienste van Trump en Poetin,” zegt Maarten van Rossum.
De Franse President Emmanuel Macron stelt zichzelf aan het hoofd van de Europese landen. Volgens Suse van Kleef stelt Macron duidelijke grenzen tegenover Poetin. “Hij zegt: ‘Rusland heeft niets te zeggen over wat er op Oekraïens grondgebied gebeurt.” Maarten voegt hieraan toe: “Tot nu toe krijgt Poetin van Trump alles wat hij wil.”
Wat Poetin ervan vindt dat Europa nu voor het eerst een vuist tegen hem lijkt te maken, weet Ruslandkenner Helga Salemon. “Hij is blij dat Trump een beetje in zijn kamp lijkt te zitten, maar nu is het Russische verhaal: ‘Die Europeanen en Oekraïne willen oorlog.” Volgens Helga kunnen we meer “gestook” van de Russen verwachten. Ook gezien het feit dat Trump maar één ding wil: “Hij wil zo snel mogelijk vrede in Oekraïne en met de eer gaan strijken,” vertelt Tom van ‘t Einde. Hij denkt dat Trump nog steeds bereid is om een deel van Oekraïne weg te geven aan Poetin.