"Weet je wat pas ongemakkelijk is? Kanker krijgen." Te weinig vrouwen doen mee aan bevolkingsonderzoek
Elk jaar krijgen negenhonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Het is daarom van groot belang om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel van de vrouwen die de diagnose krijgen, niet gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus. Gynaecoloog Nienke van Trommel vindt dat het tijd is voor verandering. Vanavond is zij te gast, samen met Kim Pot en Monique van Loon, die beiden de diagnose baarmoederhalskanker kregen.
Veel van de vrouwen die deze diagnose krijgen zijn tussen de 30 en 45 jaar. Ondanks de ernstige gevolgen van die diagnose, onderneemt slechts 3 op de 10 vrouwen binnen 12 weken na de uitnodiging voor het onderzoek, actie.
Vorig jaar heeft 50% van de opgeroepen vrouwen meegedaan aan het onderzoek. "Vooral jonge vrouwen tussen de 30 en 34 jaar blijven nog achter," zegt gynaecologisch oncoloog Nienke van Trommel.
Volgens Van Trommel is het van belang dat zoveel mogelijk vrouwen mee doen aan het onderzoek. "Met het bevolkingsonderzoek voorkomen we 300 sterfgevallen en nog veel meer verdriet. We kunnen het in een vroeg stadium opsporen en dan vaak nog goed behandelen".
"Voorkomen is beter dan genezen, dus laat je vaccineren," is dan ook het advies van Van Trommel.
Klik voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek op onderstaande knop.
Patiëntenorganisatie Olijf is er voor iedereen met gynaecologische kanker. Klik op onderstaande link om naar hun website te gaan.