
Greep uit Week 21
Maandag
Onverstoorbaar, onverschrokken, en altijd met een microfoon vooraan. De reputatie van Floor Bremer is er eentje die alle politici in Den Haag kennen. En als je als politicus in de problemen zit, moet je vooral even omlopen, want Floor vraagt door en laat pas los als het antwoord écht boven tafel is.
Dit jaar viert ze haar tienjarig jubileum als politiek verslaggever, een periode waarin ze grote veranderingen van dichtbij heeft meegemaakt. Een van de meest ingrijpende: de opkomst van sociale media in Den Haag. “De opkomst van sociale media heeft veranderd hoe partijen communiceren. Opeens hadden politici een eigen middel waar ze zelf zeggenschap over hadden. Het begon bij partijen als Forum voor Democratie, DENK en GroenLinks. Waar nieuws vroeger via ons kwam, konden ze het nu zelf brengen. Daardoor is ook onze rol als journalist veranderd.”
In 2008 verhuisde Floor tijdelijk naar de Verenigde Staten, een land dat haar fascineerde. “Amerika is een waanzinnig interessant land. Iedereen is daar zo welbespraakt, vriendelijk en goed in het vertellen van verhalen.” Maar tijdens de verkiezingsjaren werd ook de diepe verdeeldheid zichtbaar. “Toen Trump wegging, merkte ik hoe erg het land uit elkaar gegroeid was. Iedereen stond tegenover elkaar. Echt twee gescheiden werelden. Een beeld wat je ook steeds meer ziet in Nederland.”
Dinsdag
Een schokgolf ging door Nederland heen toen chef-kok Jonnie Boer eind april plotseling overleed. Hij bracht de Nederlandse keuken naar wereldniveau door ruim 20 jaar lang 3 sterren vast te houden voor zijn restaurant De Librije.
“Het is een rollercoaster aan emoties die je niet begrijpt” vertelt zijn vrouw Thérèse. “De ene dag ben je sterk, de andere dag ben je emotioneel. Je hebt een brok in je keel en een knoop in je maag”. Jonnie en Thérèse waren onafscheidelijk, zowel zakelijk als privé. “In 35 jaar tijd heb ik maar 3 nachten zonder hem geslapen.”
Jonnie was geliefd door iedereen die met hem werkte of hem kende: collega-chefs, gasten en vooral zijn gezin. “Wij hebben zoveel aan hem te danken. Hij heeft ons zoveel geleerd, zoveel liefde gegeven en gemaakt tot wie ik ben”, zegt Thérèse. Jonnie was echt een familieman. Dingen met de kinderen doen vond hij het fijnst.” Dochter Isabelle vult aan: “Hij was een hele gevoelige man, hoewel je dat niet zou denken door zijn stoere uitstraling.”
Hoewel De Librije wereldwijd geroemd werd om zijn drie sterren, was dat voor Jonnie niet het belangrijkste. Thérèse vertelt: “Hij gaf niks om de sterren, maar was er wel trots op. De gasten vond hij belangrijker.”
Woensdag
Het is inmiddels een maand geleden dat ‘BOOS’ met de spraakmakende aflevering over familievloggers kwam. Vandaag presenteert staatssecretaris Jurgen Nobel nieuwe regelgeving voor het inzetten van kinderen in deze video’s.
“Familievlogs kunnen mentaal negatief voor kinderen uitpakken”, zegt Jurgen Nobel. “Hoe het eerst leuk was om een filmpje van je kind te maken, is dat opeens in een verdienmodel veranderd.” Als staatssecretaris wil hij ouders bewuster maken van de risico’s: “We willen met een wetgeving komen, die we ook kennen uit de film- en cultuursector. Hierdoor kan de arbeidsinspectie handhaven en toezicht houden bij kindvloggers.”
Toch is er ook kritiek. Psychiater Esther van Fenema vindt de aangekondigde maatregelen niet ver genoeg gaan: “De effecten zijn heel schadelijk. Daar hoef je niet allerlei rapporten voor af te wachten, dat is ook met gezond verstand te bedenken." Ook strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein plaatst kanttekeningen, met name bij zogenoemde ‘shopvlogs’. “Dit laat zien dat het commerciële doeleinden zijn. Het helemaal verbieden moet je niet doen, maar als we het hebben over kanalen met meer dan een miljoen kijkers, is het voor commerciële doeleinden.”
Nobel hoopt iets te kunnen doen aan deze omstandigheden en wil de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen: “Aan het einde wil ik de kamer informeren over de stappen die ik wil gaan zetten. Helaas is een wetstraject niet van vandaag op morgen geregeld.”
Donderdag
“Het gaat niet alleen om Jaap van Zweden,” benadrukt violiste Myrthe Helder, die vaker met Van Zweden samenwerkte. Pointer publiceerde donderdagmiddag een YouTube-video waarin de wereldberoemde dirigent werd beschuldigd van wangedrag.
Volgens veel mensen die onder leiding van hem in orkesten speelden, pikt hij er vaak mensen uit, schreeuwt tegen ze of zegt kleinerende dingen. Jos de Groot, presentator van Pointer, vertelt dat er bij zijn programma al langer onderzoek wordt gedaan naar grensoverschrijdend gedrag in de klassieke muziekwereld. “Dat focuste zich vooral op de gedragingen van docenten achter de gesloten deuren van Conservatoria.”
De naam van Jaap Van Zweden kwam toen al af en toe voorbij. Later volgden concrete tips van mensen die zich bij Pointer meldden. Helder herkent de verhalen. “Ik denk dat het vooral een verrassing is voor de buitenwereld. Ik heb vaker met hem samengewerkt en fantastische producties gedaan, maar deze verhalen kennen we.”
Helder begrijpt dat een orkest alleen kan werken wanneer, onder grote tijdsdruk, alle neuzen dezelfde kant staan. En dat gaat niet als iedereen een mening kan geven. “Er zit een hele structuur onder en aan het hoofd van die structuur, staat de dirigent.” Volgens Helder kan tegen een dirigent nooit iets worden gezegd en krijgt diegene door deze machtspositie zelden te horen dat er een probleem is. “Dit is niet alleen in de muziekwereld, cultuursector breed kennen we dit probleem.”