Thumb Greep Uit De Week
Artikelen

Greep uit week 12: "Het kan zich meten met het Paleis van Versailles, de Eiffeltoren en de Big Ben”

Maandag

Afgelopen zondag overleed zanger Rob de Nijs op 82e jarige leeftijd.

Henkjan Smits was lange tijd bevriend met Rob. “We hadden een gezamenlijke passie, met onze dames erbij, voor eten en eten maken.” Toen het door zijn ziekte steeds minder goed ging met Rob, kookte Henkjan thuis en nam het eten mee naar Rob en zijn vrouw, Jet. “Dat was altijd heel gezellig. Ondanks de Parkinson kon hij af en toe in een keer weer heel helder zijn. Dan genoot hij van het eten en nam hij er een lekker glaasje goede wijn bij.”

Presentator Leo Blokhuis vertelt wat Rob heeft betekend voor de Nederlandse muziekscene. “Hij was een ongelooflijke performer en daarmee is hij een voorbeeld voor velen.” Leo noemt hem een "meester vertolker". Hij was niet de schrijver van zijn hits, maar vertolkte ze volgens Leo waanzinnig. “Dat is waar muziek voor gemaakt wordt en dat begreep Rob als een van de beste van de Nederlandse muziekindustrie.”

Volgens Henkjan bleef Rob altijd zenuwachtig. “Voor concerten, altijd nerveus en altijd kritisch na afloop.” Leon Verdonschot maakte een documentaire over Rob en ziet dat die nervositeit voortkwam uit perfectionisme. “Hij beschouwde zingen als een vak, hij was echt een vakman.”

Dinsdag

“Het kan zich meten met het Paleis van Versailles, de Eiffeltoren en de Big Ben,” zegt Splinter Chabot over het Rietveld Schröderhuis. Het huis staat in een gewone woonwijk in Utrecht, maar is, net zoals bovengenoemde bouwwerken, te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gerrit Rietveld werd bekend door zijn stoel, ontwierp straatmeubilair en bouwde samen met Truus Schröder dit bijzondere huis.

“Als je je bedenkt dat dit huis in 1924 is gebouwd, toen paard en wagen nog door de straten reden en de mensen nog in klederdracht liepen. Rietveld en Schröder waren toen hun tijd al ver vooruit, maar nu eigenlijk nog steeds, want het is nog steeds hypermodern.” Niet alleen het huis is bewonderenswaardig, maar ook de manier waarop Gerrit en Truus elkaar ontmoetten. Splinter vertelt: “Het is een soort verkering in steen.”

In 1911 werkte Gerrit in de meubelzaak van zijn vader. Toen hij een welkomstcadeau in de vorm van een bureau afleverde bij het huis van Truus en haar man, raakten ze door elkaar betoverd. De twee horen bij elkaar, maar hebben beide een relatie met iemand anders. Totdat de man van Truus overlijdt. Ze belt Gerrit op en vraagt hem een huis voor haar te ontwerpen. Ze werken er samen aan en kunnen er nog een paar jaar samen wonen.

Woensdag

De Europese Unie moet op eigen benen staan. “Europa is bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen,” zei Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Na de Top in Brussel, was het belangrijkste bericht: Europese landen moeten samen wapens gaan kopen.

Mart de Kruif, voormalig commandant der landstrijdkrachten, vindt dit een goed plan. “Maar voor nieuwe technologie, zoals drones, moet je snel van onderaf kunnen handelen.” Dat betekent dat de Europese landen nieuwe technologieën, zonder al te veel samenspraak met andere landen, moeten kunnen kopen. “Innovatie zit niet in de top, maar op de werkvloer en als je dat wil doen, dan moet je dat ook snel kunnen genereren.”

Volgens Frankrijk-correspondent Stefan de Vries is samenwerking een logisch gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Europa heeft veel gedaan om Oekraïne te helpen, maar het is niet genoeg. We hebben onze defensiekrachten bezuinigd, dus het is een treurige bedoening bij de meeste Europese legers.” Doordat de landen in de Europese Unie grote wapens, zoals tanks en straaljagers, vaak individueel kopen, gooien ze veel geld weg, volgens Stefan.

Het defensieplan van de EU kost 800 miljard euro. Dat bedrag wordt deels gezamenlijk geleend. Henk Vermeer, Buitenlandwoordvoerder van de BBB, vindt dat lastig. “Als je gezamenlijk een lening aangaat en er komt een kredietcrisis, of landen kunnen niet aan hun verplichtingen voldoen, dat slaat dan weer terug op andere landen die het gat moeten dichten.” Volgens hem kan Nederland alleen veel sneller geld lenen dan samen met Europa.

Toch is dat bedrag van 800 miljard ook niets om van te schrikken, vindt Stefan. “Wij verdienen in Europa per vier jaar, waarover die lening gaat, zo’n tachtigduizend miljard euro.” Het gaat dus om 1 procent van wat de EU per vier jaar verdient. Hij gaat ook in tegen het standpunt van Henk Vermeer. “Er zit een woord in Europese Unie, namelijk, Unie. We zitten samen in een unie en of je het nou leuk vindt of niet, daar hoort bij dat je soms solidair bent met anderen.”

Donderdag

Arjen Lubach begint aanstaande maandag met zijn nieuwe programma ‘Lubach’. De presentator stapt hiermee over van de NPO naar RTL en neemt zijn hele team mee. “Een beetje gespannen,” is hij wel. “Maar ik heb er ook heel veel zin in, we zijn heel druk bezig met voorbereiden.”

Volgens Arjen werd hij al sinds het winnen van de Gouden Televizierring in 2017 door Peter van der Vorst, de programmadirecteur van RTL, gebeld. “Hij belde toen al van: ‘Wil je niet bij ons een programma komen doen? En op dat moment was echt de enige meerwaarde mijn eigen portemonnee. Ik dacht ook: ‘What is in it voor het programma?’” Na een tijdje kwam er een lijstje van voordelen om over te stappen. “We kregen een beter uitzendschema, een vast uitzendtijdstip en ik wilde graag dat mijn team er ook op vooruit zou gaan.”

Het was voor Arjen vooral belangrijk dat niet voor en na het programma te horen zou zijn door wie het mede mogelijk gemaakt werd. “Het programma heet nog steeds Lubach, he? Dus dan zou je horen: ‘Lubach wordt mede mogelijk gemaakt door…’”

Voor de invulling van het programma hebben Arjen en zijn team goed geluisterd naar de mening van kijkers. Zo missen veel mensen de langere onderwerpen die in zijn zondagavond programma helemaal werden uitgepluisd. “Donderdag, aan het einde van de week, geven we de mensen een langer verhaal mee om op te kauwen in het weekend.”